Besökare fick ge svenska artnamn på bläckfiskar

2015-02-23 Virvelkrake och Siden­sepia, två bläckfiskar på Havets har fått svenska artnamn.
I höstas utlystes en namntävling. Det gällde att namnge två bläckfiskarter med de vetenskapliga namnen Eledone cirrhosa och Sepia officinalis, som lever i våra svenska vatten och då även på Havets Hus i Lysekil.

På Havets Hus hölls det i lördags en ceremoni när namnen på bläckfiskarna presenterades och vinnarna var på plats.
Dagen började med att Roger Jansson, akvarietekniker på Havets Hus och Barbara Bland Slu, höll ett allmänt föredrag om bläckfiskar. Sedan presenterades och hyllades vinnarna som fick äran att sätta upp de nya officiella artnamnen Virvelkrake och Sidensepia vid respektive akvarium.

500-600 namnförslag

Tävlingen utlystes i höstas och under två månader, november och december, kunde besökare lämna in namnförslagen.
– Vi fick in många förslag, 500-600 namnförslag, berättar Roger och fortsätter:
– Vi har haft en jury bestående av: Roger Jansson, Havets Hus, Per Alström, Slu, Barbara Bland, Slu och Kennet Lundin, Göteborgs Naturhistoriska museum. Vi har valt ut två artnamn av alla roliga förslag som kommit in. Sedan har de vinnande namnen gått vidare till namnkommittèn på ArtDatabanken, vilken är den instans som formellt bestämmer om nya artnamn i den svenska faunan, berättar Roger.

Bläckfiskens beteende

Vinnarna som fått namnge två bläckfiskarter är Erika Thalinsson Ranhagen från Uppsala och Alexander Ahl från Udde­valla.
– Jag såg den här tävlingen på facebook och tyckte det var jättehäftigt. Jag gjorde en ganska nördig research på bläckfiskar och hur man namnger blötdjur. Det första jag tänkte på var hur armarna rörde sig, bläckfiskens beteende, och hur armarna rörde sig som i en virvel. Tankarna gick åt olika håll. Men det blev utseendet som fick namnge bläckfisken.
– Namnet Krake tog jag från smeknamnet på en jättebläckfisk, och då blev det virvelkrake, berättar Erika.

Göra det enkelt

Klasskompisarna Alvin Ståhl, Erik Hermansson, Sven Myrin och Alexander Ahl från Västerskolan i Uddevalla, läste om tävlingen och beslutade att gemensamt åka till Havets Hus.
– Vi skrev ett antal olika namnförslag som vi jobbat på tillsammans och det var mitt som lyckligtvis vann.
– Vi ville göra det enkelt och valde Sepia eftersom bläckfisken tillhör Sepiasläktet. Sedan hade vi lite olika frågeställningar, exempelvis var den bor, om den är vanligt förekommande, men det var utseendet som avgjorde. Den ser lite ut som ett frasigt sidentyg, så varför inte kalla den Sidensepia. Vi tyckte det lät bra och skickade in förslaget och några till, berättar Alexander.
– Vi har cirka 15 olika arter av bläckfiskar i svenska vatten. Då ingen av dessa 15 arter har något svenskt artnamn, tyckte vi från Havets Hus sida att det var på tiden och med det utlyste vi tävlingen, förklarar Roger.

Virvelkrakar på ägg

Nästa stora grej är att två honor av arten Virvelkrake ligger på ägg just nu.
– Det vi aldrig lyckats kläcka förut här i huset. Det ser ganska bra ut, de har lagt äggen där de ska läggas och förutsättningarna är de rätta, så har vi tur kan det bli många små virvelkrakar, säger Roger avslutningsvis.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv