Viktoria Harrysson står här bredvid sin mamma Anna Harrysson. Arkivbild: Johanna Svensson

14-åriga Viktoria Harrysson blev årets trans på QX-galan

Familjen: "Vi är så stolta över Viktoria som dessutom är den yngsta nominerade genom QX galans historia"

2018-02-06 Viktoria Harrysson från Brastad har blivit utsedd till årets trans på QX-galan i Stockholm. Det beskedet kom på måndagskvällen. Hon är därmed den yngsta pristagaren någonsin.

”Det här är så stort, jag känner mig som en svettig potatis, men jag är så glad. Jag vill börja med att tacka min mamma och pappa som sitter där nere, för att de stöttar mig”, säger hon enligt QX. 

Lysekilsposten har tidigare skrivit om Viktoria Harrysson. 2003 föddes hon i Brastad, Lysekils kommun. Då döptes hon till Viktor. Men efter många år av frågetecken och känslan att någonting var fel, besökte hon en webbsida om transsexualitet. Det var då hon hittade sig själv.

”Jag kände igen mig i många påståenden, jag funderade och grubblade länge. Jag kom till slut på att så här är det” har Viktoria berättat för Lysekilsposten.
I början av januari skrev Lysekilsposten att hon kunde bli årets trans på QX-galan som sänds 5 februari. Att hon blev nominerad hade hon inte förväntat sig då.

– Jag blev jätteförvånad. Jag tänkte först att jag skulle be min följare på mina stora sociala kanaler, att de skulle rösta på mig. Men i stället sa jag bara till folk på ”Snapchat”, så jag trodde aldrig att jag skulle bli nominerad, sa hon då till LP.

Nu ger familjen följande kommentar till utmärkelsen: ”Vi är så stolta över Viktoria som dessutom är den yngsta nominerade genom QX galans historia. Hon är helt fantastisk.”

Viktoria själv säger att det är stort och coolt att få priset. Att det arbete hon lagt ner på att utbilda och hjälpa verkligen har nått fram. Hon vill samtidigt passa på att tackar alla som röstat och alla följare som hon har.

En längre intervju med Viktoria Harrysson kommer i en av veckans tidningar.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv